dinsdag 10 augustus 2010

Kicken!!

Wat ziet een blok er toch anders uit als je het op maat hebt gesneden, de maat is nu 6 x 6 inch, dat was makkelijker snijden, omdat de breedte van mijn liniaal 6 inch is. Het grote puzzelen begon en dankzij de digitale camera kan je altijd nog terug kijken wat je had gepuzzeld. Dat heb ik een tijdje
P1020389.JPG
bestudeerd en uiteindelijk een keuze gemaakt. Dat was wel moeilijk, want elke keuze had zijn mooie details. Zo ook bij de foto hiernaast, van sommige kleuren heb ik 4 blokken, als je die in een vierkant legt, groepen van kleuren vormt. Dat geeft een mooie overloop van kleuren, ik heb de foto’s ook bekeken in zwart-wit en besloten dat deze opstelling het niet is geworden.  Bij deze opstelling heb ik de blokken onderling een kwart slag gedraaid. Dat geeft voor mij een wat onrustig beeld, ik wil meer rust, ondanks de bonte stoffen. Toch vind ik het gebruik van meer dan 2 kleuren, zoals in het blad te zien is leuker dan werken met 2 kleuren. Volgens de workshop moet ik nu ik de 16 blokken aan elkaar heb genaaid, fantasie steken gebruiken. Daar wacht ik mee tot ik de top heb gesandwiched, omdat er dan een steviger basis is voor fantasie steken. Bij het gebruiken van fantasie steken, moet je gebruik maken van iets stevigs onder de stof, dat wordt straks niet mooi na het sandwichen, ik ben bang dat je dat blijft zien en dat is toch zonde van het werk. Ik heb nog een handige tip voor jullie als je gebruik maakt van een naaimachine met kniehevel. De kniehevel gebruik je om de naaivoet omhoog te brengen, bijvoorbeeld bij het naaien van series. De kniehevel zit aan de rechterkant van de machine en het pedaal gebruik je vaak ook rechts ( bij mij is dat zo). Het is vaak niet eenvoudig om deze 2 afzonderlijk te bedienen. Als ik mijn kniehevel gebruik door mijn knie naar rechts te bewegen trap ik automatisch het pedaal in. Nu kun je dit voorkomen met een eenvoudige verandering, het is even wennen, bedien het pedaal met je linkervoet. Ik heb Jos vorige week  ‘stop’ horen roepen tegen haar naaimachine, ik kan je verzekeren dat dat niet hielp. Het bevalt mij uitstekend!!
P1020390.JPG
Dit is de uiteindelijke keuze geworden, maar ik heb al verzonnen dat ik aan de achterkant zowel aan de bovenkant als aan één zijkant een ophangtunnel maak, dan kan ik nog eens wisselen of ik de opgaande lijn niet eens horizontaal wil zien. Maar misschien gaat deze optie wel verloren als ik de siersteken op ga brengen, want dan moet ik toch een beslissing maken welke steken en welk effect ik wil hebben, draai je het een kwart slag dan kan het effect wel verloren gaan. Dus dat wordt nog spannend, wie weet valt het mee! Dat alles bedoel ik met de titel “Kicken”, want dat heb ik de hele tijd gedaan tijdens het puzzelen en in elkaar zetten van de blokken. Nu komt het volgende vraagstuk, doe ik er een rand omheen en wat voor rand. Voor jullie is dat een vraag, maar voor mij nu een weet. Wacht maar af!

6 opmerkingen:

Suus zei

Geweldig Aart, echt erg leuk hoor.Ik ben benieuwd naar het eind resultaat.

vilterietje zei

Aart, Het is weer fantastisch!
Een heel bont geheel en toch zoveel kleuren. Zelf zou ik de rand in de minst gebruikte kleur van de quilt maken, dan komt die kleur goed naar voren. Maar.....HET IS NATUURLIJK JOUW QUILT!!!! Veel plezier en succes ermee en tot...
Riet

Anoniem zei

hi aart, wat wordt de quilt mooi zeg prachtige kleuren.

ik weet niet of er nog tijd is voor veranderingen, maar het valt me op dat de quilt linksonder, bij de lichte blokjes, als het ware 'leeg loopt'. ik heb geprobeerd de quilt om te draaien door mijn ipad te draaien, maar dan draait de foto mee :) , dus dat schiet niet op.
als de onderkant zwaarder is houd je de kijkersogen binnen de quilt - misschien kun je dit ook met een bies bereiken? ik hoop maar dat je dit soort feedback niet erg vindt - ik meen ergens op je blog gelezen te hebben dat je kritische commentaren op prijs stelt.
het is leuk dat je ons in je ontwerpproces betrekt - ik leer er iedere keer iets van.
groetjes, tineke

Webredactie zei

Ja erg leuk hoe we je stappen kunnen volgen. Ik vind overigens de eerste foto/rotatie spannender dan de tweede, je blijft kijken naar die opstelling. Maar ik weet niet wat exact het eindresultaat wordt, dus trek je niks van mij aan. Ik ga snel op zoek naar dat blad want dit is toch een hele leuke oefening met prachtig resultaat, welke richting je ook kiest.

Shirley zei

Heb je wel eens stik-en-trek gebruikt achter de top met het gebruik van fantasiesteken? Avalon heeft het ook op een rol zitten. Ik heb het gerbuikt bij mijn kippenquilt en je kan het er heel gemakkelijk aftrekken als je klaar bent, en dan sandwichen en doorquilten. En als bies geen bies, gewoon de bies -dus wel een bies?- uit het zich naar de achterkant trekken en op de achterkant ook vastzetten; zoiets moois moet niet ingekaderd worden, vind ik.
Als woordverificatie moet ik meestal de meest onzinnige woorden intypen, nu is het een best fantasievolle woord: pudialig, wat zou dat zijn, een combinatie van puberaal, dialoog en schandalig? LOL

Birgitte aka Bietje zei

Dit is weer een echt Aart. Kleurig, Colorful, Farbig.
Ik ben het met Tineke eens, bij de lichte rechteronderhoek is inderdaad wat vreemd. Zij zegt dat de quilt als het ware leegloopt, voor mij is de verhouding wat weg. Maar het blijft jouw quilt. Maar misschien is dat juist jouw bedoeling.
Jouw idee om twee tunnels te maken is goed, maar waarom niet aan alle vier de kanten voor nog meer variatie.