woensdag 27 oktober 2010

Tutorial hoesjes.

Het is heerlijk om het mes in de stoffen te zetten, dat merkte ik gisteren weer toen er hoesjes gemaakt moesten worden voor notitieboekjes. Daarom heb ik tijdens het werken de camera er maar eens naast gelegd. Ik begon met een pakket stoffen van ongeveer 27 x 27 cm, het eerste stofje snij ik in
P1020675.JPG
een stuk of 5 à 6 stukken, niks meten, gewoon de liniaal neerleggen en het mes erlangs. Probeer er niet netjes rechthoekige stukken van te snijden, want dat gaat niet werken. Er naast heb ik 3 stoffen op elkaar gestapeld en die snij ik ook op dezelfde manier door. Daarna neem je een deel van stofje 1 en daar naai je 1 voor 1 de eerste stofjes van de stapel tegen aan. Je kunt de smalle kanten van de stapel aan de brede kant van stofje 1 naaien en dan daarna weer het 2e stofje van stof 1 met de brede kant tegen de smalle 3 van de stapel naaien, dan ontstaat er een soort waaier vorm, maar je kunt de stofjes ook afwisselen. Als ik de lengte heb bereikt die nodig is voor een omslag dan snij ik van een andere stof, in dit geval heb ik stoffen gebruikt uit boeken die je bij de gordijnenwinkel vindt, de vorm uit die de grootte van de hoes bepaald. Deze stof is lekker stevig, je kunt ook ongebleekt katoen nemen.
P1020676.JPG
De dikkere stof leg ik op de strip die ik genaaid heb en snij de strip bij, waarbij ik 1 cm buiten de rand van de dikkere stof blijf. Als dat gebeurt is leg je de 2 lagen op de strijkplank en vouw je eerst de lange kanten om en zet er dan gelijk de strijkbout op, dan heb je een strakke vouw. Met een zigzagsteek zet ik de 2 lagen aan elkaar. Nu doe je hetzelfde met de korte kanten en zigzagd die ook vast. Knip de losse draadjes weg. Daarna pak je datgene wat je van een hoes wilt voorzien en leg het op de de lap, vouw de uiteinden langs het kaft naar binnen en sla het boek of de agenda dicht. Ik wil de strijkbout weleens op het dichtgeslagen boek of agenda zetten, maar niet elke kaft laat dit toe, dan moet je de buitenkant van de hoes en de flap even vast zetten met een speld. Haal het boek of agenda uit de hoes en zet de flap en voorkant aan elkaar met een zigzagsteek. Klaar is je hoes! Wil je de voorkant en achterkant van je hoes
P1020677.JPG
versieren met siersteken, kralen of wat voor materialen dan ook, dan moet je de flappen nog niet vastzetten, maar dat spreek voor zich. De beste breister laat nog weleens een steek vallen, dus daarom waarschuw ik maar even. Ik heb er 4 gemaakt. Er begint een klein deukje in mijn bak met stoffen te komen nu, dat was ook de bedoeling. Ik blijf hier nog wel even mee doorgaan, totdat het 6 november is geworden, dan verkoop ik alles wat er is en dat is ook meteen het einde van de actie – Help Jayden naar Philadelphia. Tot die datum zal het mail-adres voorjayden@gmail.com nog werkzaam zijn. Ik heb na die datum tijd en aandacht nodig voor de cursussen die daarna beginnen en Henk en ik gaan ook nog even een midweek weg. Dan is het voor die tijd wel even lekker om wat anders te doen.
P1020678.JPG
De foto’s staan in chronologische volgorde met het verhaal, je hebt de keuze, lezen of plaatjes kijken. Ik heb een fotografisch geheugen en dat helpt me altijd met het begrijpen van teksten die in het engels of duits zijn. Mijn engels is slecht en duits heb ik nooit geleerd, maar door vakanties leer je weleens wat. Henk loopt nog weleens weg en dan moet ik mezelf zien te redden. Daar leer je een hoop van, vaak vinden buitenlanders het helemaal niet erg als je de taal niet goed spreekt, als je het maar probeert.
P1020679.JPG
Na een paar uur werken lag dit ineens op de vloer te poseren. Bernie was ook blij, de stoom kwam er weleens af. Eén troost voor Bernie, morgen mag hij weer!

7 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Leuk dat je ons laat meegenieten hoe je de hoesjes maakt. Het ziet er weer geweldig uit. Straks ben je verslaafd en kun je na 6 november helemaal niet stoppen.
groet liesbeth

Tilly zei

Wat een duidelijke uitleg, en het resultaat mag er ook weer wezen.
groeten Tilly

Anoniem zei

Aart, heb je wel eens van het Dummyflappensyndroom gehoord? Ze zijn mooi!
De Engel...ha,ha.

vilterietje zei

Ha Aart!
Na 10 regels was ik de draad al kwijt, maar dat maakt niks uit, want jij maakt toch mooiere hoesjes, dan ik.
Lieve groet en tot....Riet

Anoniem zei

Er staat ook een stukje over Jayden in het Eindhovens Dagblad.
Groet, Ineke

Anoniem zei

Ze zijn echt mooi Aart, blij dat er ook 1 heb besteld...!!

Tonny zei

ze zijn geweldig, Aart. Ik ben dol op Vlisco stoffen. Heel mooi gebruikt!

Groeten, Tonny