maandag 13 december 2010

De winterschilder gaat weer beginnen.

De vorige keer met de sneeuw was ik niet voorbereid, het kwam mij te snel. Likkebaardend heb ik alle blogs gelezen die het over sneeuwverven hadden en evenzovele foto’s heb ik gezien. Dat gaat me nu niet gebeuren, dacht ik!!
P1020865.JPG
Daarom heb ik deze stoffen maar eens even gestreken en gesneden. De reden waarom ik de vorige sneeuwperiode te laat was, ik een hele stomme, ik kon me wel voor mijn kop slaan. Dat heb ik maar niet gedaan!! Ik had stof liggen die niet pdf, prepared for dyeing, was, dus moest ik die wassen en ik had ook nog stof op de markt gekocht die nog gewassen moest worden. Ik hou niet van half volle wastrommels, dus in de haast pakte ik ook nog even 2 zijden tafelkleden mee, maar er niet op gelet dat daar rode randen aan zaten. Toen de was klaar was en ik de trommel opende had het witte katoen en de zijde een ‘mooi’ roze kleurtje gekregen. Chips!!! Ik ben een wasmiddel gaan kopen die beweerde dat alle vlekken er uit gingen, maar mijn katoen bleef roze. Toen heb ik mijn helpdesk op dat gebied maar even gebeld, ja jullie raden het al, mijn moeder. die had dat ook eens, in een grijs verleden, gehad en heeft een emmer gevuld met water en er een scheutje chloor in gedaan, ik heb het ook gedaan, de katoenen lappen er één voor één een half uur in laten staan en toen was de roze waas verdwenen. Daarna heb ik de lappen nog een keer gewassen om de chloor er uit te wassen. Dus in plaats dat ik zuinig wilde zijn, heeft dit me extra gekost. Aldoende leert men en met schade en schande wordt men wijs!
P1020863.JPG
Op de bovenste foto staan 2 stapeltjes met katoenen lappen afgebeeld, de linker stapel, de kleine, is de stof die ik had van www.stoftotverven.nl en de rechtse stapel is de stof van de markt. Ik heb soda-ash afgewogen en zout, maar veel zout had ik niet meer, dus dat werd een emmer met 600 ml water om de stoffen in te laten weken. Het linker stapeltje is zo klein, omdat er al een deel in de week stond. Hiervan heb ik nu 12 lappen geweekt van 50 x 50 cm. Toen die geweekt en opgehangen waren was er nog een klein beetje water over, daar is nog een lapje wafelkatoen in gegaan en de 2 bolletjes die op de onderste foto staan. Straks maar even een paar pakken zout kopen en de soda-ash is al weer besteld, je weet nooit hoeveel sneeuw er gaat vallen!!

7 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Ja mijn witte katoen is nu op, dus moet ik zien dat ik morgen bij krijg en dan maar wachten op witte dagen en een white kerstmis.
Bedankt voor je tip van gisteren, ga ik uitproberen. groet liesbeth

Tilly zei

Ben benieuwd wat dit gaat opleveren,nog nooit gehoord van sneeuwverven, dus ik wacht met spanning op de sneeuw.
groeten Tilly

Margeeth zei

En nu maar wachten op sneeuw!
Waarom gebruik je trouwens soda ash en niet gewoon kristalsoda (uit de supermarkt), dat is precies hetzelfde spul, alleen met water in het kristalrooster, daarom moet je er ruim 2,5 x (2,69 om precies te zijn) zoveel van gebruiken.

marjolijn zei

Het is hier inmiddels weer helemaal wit, dus dat biedt weer hoop voor het verven. En de soda-ash is in Duitsland een stuk goedkoper (Wasch soda), mocht je daar toevallig een keer komen en is vergelijkbaar met de soda ash. Echt een aanrader.

christina zei

Hier ligt al weer een paar centimeter sneeuw, dus waarschijnlijk kun je snel beginnen met sneeuw verven. Maar ik herken het wel hoor. Deze keer ga ik ook de gang. Ik heb buiten al een bak staan waar de sneeuw in mag vallen. Dan krijg ik geen koude handen van het rapen van de sneeuw.

Marloes zei

Dat was ik ook: niet voorbereid. En nog steeds niet want de stoffen moeten nog in de week en dan drogen. Maar hier in het westen ligt nog geen sneeuw dus misschien wordt het weer parfaitverven. Ook leuk.

Sophie zei

Wat vervelend van je mooie tafellakens! En de rest van de was natuurlijk. Ik heb het ook al eens gehad. Vreselijk vond ik dat, voelde me zo stom dat ik daar niet op heb gelet. Maar ja het kan de beste overkomen!
Ik vroeg me af of je winterschilder al is begonnen (zie titel van je post)? Ik ben namelijk zelf op zoek naar een schilder (geen winterschilder gezien het mooie weer van de laatste tijd). En ik vroeg me af of je nog tips hebt bij het uitzoeken van een geschikte schilder. Ik heb inmiddels wel offertes aangevraagd via: http://www.schilder-weetjes.nl/artikelen/schilderen/voordelen-schildersbedrijf.html maar ik vroeg me af waar ik het beste op kan letten bij het uitkiezen. Ik hoor het graag!
Groeten,
Sophie