dinsdag 21 december 2010

slow-cooking.

Ben je je lappen aan het slow-cooken, vroeg Henk gistermorgen. Inderdaad hij had enigszins gelijk, maar of hij dit op zijn bord wil hebben, ik denk het niet!
P1020884.JPG
Dit zijn de lappen die onder uit de emmertjes komen die de nacht over in de gesmolten sneeuw met verfstof hebben gestaan. Ik heb ze in een boterhamzakje gedaan en in de rijststomer hebben ze 4 uur op 40 graden Celsius staan inwerken. Procion MX verstoffen binden zich aan de katoenvezels door middel van warmte. Op aanraden van Nienke, http://verfvirus.blogspot.com , heb ik afgelopen zomer deze rijststomer aangeschaft toen ze op diverse plekken in de aanbieding waren. Als de temperatuur ‘s zomers lekker warm is kunnen ze in zakjes de hele dag in de zon op ons balkon. Maar voor nu, met dit weer, is de rijststomer een welkom apparaat. In één van de reacties op het bericht van gisteren werd gevraagd wat voor stof ik gebruik, dat is katoen, deze katoen heb ik op de markt gekocht.
P1020883.JPG
De lappen die onder de sneeuw hebben gelegen in de emmertjes heb ik zondagavond nog in boterhamzakjes gedaan en op de verwarming gelegd.
Nadat deze foto’s waren gemaakt gisteren, heb ik de lappen uitgespoeld en die hangen al te drogen op het wasrekje. Het is daar te donker om een goede foto te maken, dus de foto’s van die lappen houden jullie nog tegoed van me. Toen ik de lappen onderuit het emmertje haalde, was er nog genoeg verfvocht over, dus daar is weer een lapje in gepropt, Ik heb een paar keer geschud, die emmertjes hebben eerst in de badkamer staan intrekken en inmiddels zijn ze bij de verwarming gezet. Straks ga ik die in zakjes doen en deze gaan ook weer in de rijststomer.

7 opmerkingen:

vilterietje zei

dank je wel voor je reactie! het is volgens mij een spannend avontuur! lieve groet en tot...riet:)

Liesbeth Wessels zei

Ik heb mijn sneeuwlappen zonder het te verwarmen gedaan. Misschien dat ik daardoor in verhouding meer witte gedeeltes had.?
Nog eens proberen maar ik heb nu wel lappen maar geen sodaash meer.
groet liesbeth

Joke Hardenbol zei

Ik strijk de lapjes altijd als ze droog zijn. Is dat niet voldoende verhitting? Ik heb wel gemerkt dat ik ze plat moet laten drogen want toen ik ze aan een punt ophing om te drogen verplaatste de verf zich en kreeg ik diagonale banen ;-)

Nienke zei

Fijn dat je er plezier van hebt Aart, ik laat de emmertjes met bloempot vol sneeuw op de verwarming smelten, dus dan is het warm genoeg onderin bij de druiplapjes ;-).
@ Liesbeth, supermarktsoda werkt net zo goed als je de hoeveelheid met een factor 7 vermenigvuldigd (grofweg een kilo soda op 5 liter warm water).
@ Joke, als je verf nog aan de wandel gaat, is het niet goed genoeg uitgespoeld ;-. Beste is 1x koud uitspoelen, dan een tijdje in een heet water met een beetje kleurfixatie of synthropol, dan weer koud uitspoelen. Dan is je water nagenoeg schoon.
Heet strijken is inderdaad ook nodig voor de definitieve fixatie. Sorry voor het hele verhaal, maar misschien zijn er meer mensen mee geholpen!

Nienke zei

Ohja, en ik centrifugeer de lapjes en strijk ze daarna droog op een witte doek, als laatste check of ze niet meer afgeven, zou zonde zijn in het latere quiltwerk.

Marloes zei

Ook ik ben bezig met sneeuwverven en ik laat de sneeuw zo langzaam mogelijk smelten. Het staat dus voor een open raam. Ik had geen restlappen geweekt in soda meer, dus ga met de resten parfaitverven. Aart, je vroeg laatst hoe dat werkte. In een glazen pot een eerste lapje doen, gepropt of gevouwen, daar verf op sprietsen, sodawater erover tot het net bedekt is, dan volgend gepropt of gevouwen lap erin proppen, goed aanstampen, ander kleurtje verf erop doen, weer sodawater tot lap erin zit, volgende lap erin, weer hetzelfde verhaal, totdat de pot vol is en dan aanvullen met sodawater en de dop erop. Hopelijk is het zo duidelijk.

christina zei

Volgens mij het jij het sneeuwvirus gekregen aart. Je hebt de smaak goed te pakken.